tiistaina, huhtikuuta 08, 2008

Sika hopeanharmaassa autossa

Kotkassa oli juuri niin tylsää kuin olin odottanutkin. Kävin K-raudassa ja Tarjoustalossa. Sen jälkeen ajoin satamaan ja katselin muutamaa siellä olevaa paattia. Lopuksi istuin autossa parkkipaikalla ja lopulta suorastaan torkahdin, niin että säpsähdin hereille Seijan soittaessa kännykkään.

K-Rautaan ajaessani näin tilanteen, joka todisti, että on muitakin, jotka eivät pidä siitä, että heille töötötellään. Eräs uuden ja hienon näköinen Volvo vaihtoi kaistaa toisen auton eteen, ja se toinen auto töötötti pitkään. Volvo hidasti heti vauhtia vastaprotestiksi ja ajoi vähän aikaa hitaasti töötöttelijän edessä. Sen jälleen Volvo kiihdytti ja jatkoi matkaa jättäen töötöttelijän kauaksi taakseen. Vaikka tällä kertaa ei töötötelty minulle, minäkin reagoin jossakin määrin tilanteeseen vanhasta muistista. En tarkoita, että olisi tehnyt jotain, mutta reagoin sisäisesti eli koin tilanteen ikävänä ja ahdistavana. Vaihdoin kaistaa päästäkseni kääntymään K-raudan suuntaan, ja tässä tilanteessa minulle tarjoutui mahdollisuus tarkkailla töötöttelijäsikaa lähempää, kun se ajoi vierelläni. Töötöttelijän auto oli hopeanharmaa, mikä saattaa olla tuon tyyppisten ihmisten mieliväri. Tyyppi oli lyhyttukkainen, maskuliinisen näköinen mies, poliisin näköinen mies, täydellinen vastakohta jollekin hipille tai pehmomiehelle. Siis jonkinlainen “kovis”. Tyyppi näytti tupakoitsijalta. Sillä saattoi olla aurinkolasit silmillään - tätä en aivan varmasti muista. Tyypin kasvot olivat ruskettuneet. Kuljettaja ei vaikuttanut yläluokkaiselta, vaan alempaan keskiluokkaan kuuluvalta, jolla on tarve korostaa itseään.

Entäs töötöttelijän oma ajotyyli? No, sen voi arvata. Tyyppi seurasi edellään ajanutta moottoripyörää, ei nyt aivan takarenkaassa kiinni, mutta aivan liian lähellä kuitenkin. Eli kuljettaja oli juuri sellainen öykkäri, jollaisia töötöttelijöiden valtaosa on. He tekevät itse pahoja yksittäisiä virheitä, ja heidän ajotapaansa saattaa kuulua jopa täydellinen ajotapavirhe, ja kuitenkin he kehtaavat osoittaa mieltä muiden tekemien satunnaisten ja inhimillisten erehdysten johdosta. Tämä kertoo paljon heidän luonteestaan - tai oikeastaan luonnehäiriöstään. He ovat juuri sitä minkä ensivaikutelman he itsestään antavatkin - itseään täynnä olevia sikoja (tähän kuuluisi joku rumempi nimi, mutta en käytä rumia nimiä, joten sika kelvatkoon). Tuollainen tyyppi on todennäköisesti väkivaltainen vaimonhakkaaja ja perhetyranni ja työpaikkakiusaaja ja kaikkea mahdollista pahaa. Pahan kyllästämä läpi-itsekäs persoona, mahdollisesti jopa psykopaatti.